The Calgary Courts Centre project was designed to facilitate access, simplify wayfinding for the public in a large complex, and consolidate five separate existing court facilities throughout the city. The project is a successful example of fast-tracked design-build delivery and a collaborative process. The courthouse is intended to improve public access to the courts, and lead by example through its environmentally conscious design. The courthouse is certified LEED Silver.

Located on a two-block site in downtown Calgary in the province of Alberta, Canada, the Calgary Courts Centre consists of a pair of 22 and 24-story towers linked by a 26-story atrium. The project includes an underground parking garage, and incorporates a generous new urban park. The glass enclosed atrium infuses the entire building with natural light and allows for extensive views of the Rocky Mountains and downtown Calgary.

The centre’s design creates a distinct symbol for the Provincial Court, the Court of Queens Bench, and the future Court of Appeal, while housing:

  • 73 courtrooms;
  • 95 judicial chambers;
  • Court clerk and registry offices;
  • Law library;
  • Two floors of alternative dispute resolution facilities;
  • Cafeteria;
  • Counsel facilities; and
  • Extensive prisoner processing and holding areas.


  • Awards Citation, AIA Academy of Architecture for Justice, Justice Facilities Review, 2009
  • Award of Excellence, Canadian Design-Build Institute, 2009
  • Merit Award in Green Building, AIA, Miami Chapter, 2008
  • Silver Recipient, Premiers Award of Excellence, 2005