The University Center is the largest project to date in the New School University’s history, including retail space, state-of-the-art classrooms, labs, studios, instructional spaces, a two-level library and study center, nine floors of housing for 600 students, and the John. L. Tishman Auditorium.

AECOM Tishman served as construction manager for this new higher-education icon.

 Complex Aesthetics:

The sides of the building showcase bronze-and-glass structure with horizontal and diagonal bands of glass to tie the school’s two surrounding districts together.

Its centerpiece, visible from the outside, is a staircase connecting all academic levels with landing points to promote interaction between students. This design inspired the use of Building Information Modeling (BIM) to enhance the level of detail and ensure greater cost certainty since the standard 2D documents were unable to extract accurate quantities.

Logistical Concerns:

Since The New School is located in a heavily traveled area of Greenwich Village, we collaborated with the school to develop a proactive approach that welcomed open communication among all involved. A community hotline and website with look-ahead schedules were established, along with a toll-free phone number for neighbors to call regarding any issues or concerns with construction.

Achieving Efficiency:

The University Center achieved LEED Gold certification for its sustainable features, which include a green roof.

AECOM Tishman Gets Involved:

Daniel R. Tishman, Vice Chairman of AECOM, donated $1 million to The New School to establish the John L. Tishman Scholarships for Sustainable Development, Design and Construction.